afm geld lenen

Snel geld lenen

Let op met snel geld lenen
Wilt u graag een lening afsluiten zonder hier te veel moeite voor te doen? U moet dan goed letten op het volgende. Het is van belang dat u op een verantwoorde manier geld leent en dat u voldoet aan de regels van de Wet op Financieel Toezicht. 

Door de Rijksoverheid wordt er toezicht gehouden op financiële instellingen. Zo zorgt de Rijksoverheid ervoor dat consumenten en bedrijven beschermd worden tegen het dragen van lasten door het afsluiten van leningen waarvan zij de lasten eigenlijk niet kunnen drage.

Noodzaak van de wetgeving

Nederland is in 2007 geraakt door de kredietcrisis. Hierdoor zijn Nederlanders zich meer bewust geworden van hoe kwetsbaar het financiële systeem kan zijn. Als één financiële instellingen in de problemen raakt, kunnen andere instellingen de hier de effecten van voelen. Binnen de financiële markt overlappen instellingen elkaar snel. Een crisis kan hierdoor snel andere bedrijven (in een andere branche) raken.

Het financieel toezicht zorgt voor de stabiliteit van het financiële systeem. Daarnaast zorgt het financieel toezicht ervoor dat de markten efficiënt werken en dat de consumenten beschermt worden tegen niet tolereerbaar gedrag of faillissement bij een financiële instelling.

Toezichthouders financiële sector

  • De Nederlandsche Bank (DNB): DNB waarborgt de financiële stabiliteit.
  • Autoriteit Financiële Markten(AFM): AFM houdt toezicht op de manier waarop financiële instellingen omgaan met hun klanten én op de manier waarop partijen met elkaar omgaan op de financiële markten. Het AFM stimuleert financiële instellingen om eerlijk en open om te gaan met hun klanten. Het AFM is onderdeel van de Europese toezichtautoriteit en heeft als hoofddoel het vertrouwen wekken van consumenten en bedrijven die de financiële markten versterken.

Wet op het Financieel Toezicht

Consumenten worden beschermd tegen onverantwoordelijk geld lenen door de WFT (Wet op Financieel Toezicht). Op deze manier gaat u alleen een lening aan die bij uw persoonlijke en financiële situatie past.

Wanneer u een aanvraag voor bijvoorbeeld een persoonlijke lening heeft gedaan, is de volgende stap dat deze volgens de wettelijke norm door de kredietverstrekker wordt beoordeeld. Het is verboden voor banken en kredietverstrekkers om met termijn zoals ‘’Snel geld lenen’’ of ‘’Geld lenen binnen 24 uur’’ te adverteren.

Risico's en wetgeving

Bent u van plan om een grote aankoop te doen? Aantrekkelijk is om te kiezen voor het aanvragen van een lening.  Het aanvragen van een lening is dan een aantrekkelijke optie voor u. Van belang is om goed te onthouden dat je geld kunt lenen, maar dit ook geld kost. Er is gedurende de looptijd van de lening maandelijks een bedrag dat moet worden betaald aan aflossing en rente aan de kredietverstrekker. Deze rentetarieven kunnen per kredietverstrekker verschillen.

Risico's van snel geld lenen:

  • U heeft bijvoorbeeld te snel een persoonlijke lening afgesloten waardoor u uzelf niet volledig heeft ingelezen in de voorwaarden en maandelijkse lasten;
  • Door een onoverzichtelijke financiële situatie, kunt u uw maandlasten niet meer afdragen. U dient deze schuld nog wel te betalen, waardoor  er vervolgens misschien wel een nieuwe schuld ontstaat en u verder in de schulden terecht komt;
  • U heeft meer geld geleend dan u eigenlijk nodig heeft.
Veelgestelde vragen over geld lenen

Bent u op zoek naar meer informatie over geld lenen? U vind de antwoorden op de veelgestelde vragen over geld lenen op onze FAQ-pagina.

Telefonische assistentie nodig?

U kunt onze deskundige medewerkers telefonisch bereiken:
maandag tot en met vrijdag: 09:00u - 17:00u
088 828 22 22

Uitmuntende beoordelingen

Al ruim 2.400 tevreden klanten waarderen onze dienstverlening met een 9.3 op Truspilot.