Schuld meefinancieren in hypotheek?
Kredietverstrekkers stellen strenge regels aan het afsluiten van een hypotheek. En dat is niet voor niets. Kredietverstrekkers proberen er op die manier voor te zorgen dat u niet in de schulden beland. Het is niet de bedoeling dat u na het afsluiten van een hypotheek een schuld of betalingsachterstand oploopt.
Hypotheek berekenen
Voordat u een hypotheek kunt afsluiten, moet er eerst een berekening worden gemaakt van de maximale hoogte van uw hypotheek. Er worden een aantal punten voor de berekening van uw hypotheek gebruikt door de kredietverstrekker. Dit zijn de volgende:
- De rente van de lening;
- De hoogte van de waarde van de woning;
- Financiële verplichtingen waaronder uw inkomen.
De hoogte van de waarde van de woning
Een onderdeel van het bepalen van de hoogte van een hypotheek, is het bepalen van de waarde van de woning. Dit doet de kredietverstrekker voor u. De kredietverstrekker bepaalt dit met behulp van de volgende punten:
- de prijs waarvoor de woning gekocht is;
- de prijs waarvoor de woning getaxeerd is;
- de koop- of aanneemsom van de woning;
- de modelmatige waardebepaling. Hierbij moet de hoogte van de hypotheek minder dan 90% van de woningwaarde zijn.
Financiële verplichtingen
Wanneer u een hypotheek afsluit, moet u deze uiteraard wel elke maand kunnen betalen. Daarom is uw inkomen belangrijk voor de kredietverstrekker. Er staat in de wet beschreven hoeveel procent van uw inkomen beschikbaar moet zijn voor de lasten van uw hypotheek. Dit houdt in dat hoe hoger uw inkomen is, hoe meer u kunt lenen. Het is alleen helaas niet meer mogelijk in 2021 om meer dan het volledige bedrag van de marktwaarde van uw woning te lenen. Dit overige gedeelte, moet u zelf financieren.
Naast uw inkomen, wordt er gekeken of u al andere leningen heeft lopen. Hoe meer verschillende leningen u heeft lopen, hoe moeilijker het is om een nieuwe lening ook nog te kunnen aflossen. Een studieschuld valt hier bijvoorbeeld ook onder.
Aflossingsplicht hypotheek
Helaas heeft u geen recht meer op hypotheekrenteaftrek bij alle hypotheekvormen. Dit is al het geval sinds 2013. Wilt u toch gebruik maken van het recht op hypotheekrenteaftrek en dus geld lenen? Dan moet u in staat zijn om het bedrag binnen nu en 30 jaar afgelost te hebben. Dit kan door middel van het afsluiten van een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek.
Restschuld meefinancieren
Is het bedrag van de openstaande schuld groter dan het bedrag dat u huis heeft opgeleverd? Dan heeft u helaas een restschuld. Deze restschuld kunt u meefinancieren in een nieuwe lening. Per kredietverstrekker zijn de voorwaarden hiervoor verschillend. Informeer hier van te voren goed naar bij uw kredietverstrekker.
Contact opnemen
Heeft u een vraag over het meefinancieren van uw schuld in een hypotheek, een flex en zeker of een persoonlijke lening? Neem dan gerust contact met ons op.
Veelgestelde vragen over geld lenen
Bent u op zoek naar meer informatie over geld lenen? U vind de antwoorden op de veelgestelde vragen over geld lenen op onze FAQ-pagina.